Skip to main content

Nace "La Cantadeta d'Havaneres" un recurso educativo que acerca la habanera en la escuela

04 Abril 2022

Participaron un total de 260 alumnos de 7 centros educativos de la provincia de Girona

La Fundació Ernest Morató ha posat a la venda aquest dilluns 25 d’abril les entrades de la 1ª Cantadeta d’Havaneres, una cantata  programada a l’Auditori de Girona pel dissabte 14 de maig  a les 12 del migdia amb la participació de més de 250 alumnes de 7 centres d’educació primària de la demarcació de Girona.  Les entrades es poden comprar a través del web de la Fundació i de l’Auditori de Girona.

El projecte de La Cantadeta d'havaneres neix el setembre del 2018 des de l'àrea de música de l'Escola Pi Verd de Palafrugell, on es creu necessari que l'alumnat conegui, apreciï i s'impliqui en aquest gènere musical popular, que s’ha implantat arreu del país i que ja forma part de la cultura popular amb un gran nombre de grups i seguidors d’arreu de Catalunya. El maig del 2019 es realitza un primer concert amb els alumnes de cinquè de primària d’aquesta escola al Teatre Municipal de Palafrugell amb la participació del grup L’Empordanet.

El mateix 2019 la Fundació Ernest Morató,  l'Ajuntament de Palafrugell i la pròpia escola van acordar oferir aquest projecte al conjunt dels centres educatius de primària de la demarcació de Girona. El juny del 2021 es va rebre la col·laboració del Departament d'Educació i aquest any, la Fundació ha comptat amb el suport de la Fundació La Caixa i de la Diputació de Girona, que ha permès l’organització d’aquest concert.

Partint de la tradicional Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, que es fa cada any el primer dissabte de juliol, s'ha buscat engegar un projecte educatiu que adapti i simuli una tradicional cantada d'havaneres on hi ha diferents parts implicades: els alumnes de Cicle Mitjà i Superior de les escoles participants, els especialistes de música, les tutores, mestres, equips directius i les institucions esmentades. En aquesta ocasió, es comptarà amb la participació del grup Port Bo.

A través d’aquesta cantata: «Vora la mar s’hi passeja un avi» es donarà a conèixer l’origen de l’havanera i serà a través del diàleg entre l’avi Tianet i un nen que ens endinsarem a les  experiències viscudes pel vell pescador. Històries de mar i de pescadors s’enllacen a ritme d’havanera.

COMPRAR ENTRADES

Fitxa tècnica

Escoles participants:
El Bosc de la Pabordia, Pi Verd, ZER Empordanet-Gavarres, Josep Barceló i Matas, Sant Roc, Vall-llobrega i Carrilet
Especialistes de música:
Mercè Font, Isabel Illas, Àlex Guinart, Marta Reixach, Saida Vigas, Juan Carlos Rico, Elisabet Mestre
Músics:
Grup Port Bo (Lluís Bofill, Pep Nadal i Xavier Jonama)
Actors:
Carles Casanovas i Marc Torres
Direcció artística:
Elisabet Mestre Dalmau

Programa

  1. El llop de mar. Ramon Carreras Perich
  2. Quan jo tenia pocs anys (La calma de la mar). Nicolau Guanyabens Calvet
  3. Mare, vull ser pescador. Antònia Vilàs Ferràndiz
  4. La barca xica. Rafael Llop i Josep Maria Roglan
  5. La balada d’en Lucas José Luis Ortega Monasterio
  6. La caña dulce. Popular
  7. Vestida de nit. Glòria Cruz i Càstor Pérez